Copyright © 2024 Home - Build A Website - www.kokoontumisajot.eu

Moottoritiet

moottoritiet

Sivulla olevat tiedot eivät ole aina täysin ajan tasalla, joten hinnat eivät välttämättä pidä täysin paikkaansa. Myös maksulliset tieosuudet ja mauksujärjestelmät muuttuvat erityisesti uusissa EU-maissa eli lähinnä itäisen Euroopan alueella.

 

Sveitsi. 40 chf. (noin 33e)

Maksutarra voimassa kalenterivuosi. Lyhyemmäksi aikaa ei sitä saa. Tarran saa rajoilta, bensa-asemilta... (Sveitsin vignette on uusiutumassa ja muutaman vuoden sisällä on saatavilla turistitarra, joka tosin maksanee tuon 40paikallista, mutta vuositarran hinta noussee 100 chf:iin)

 

Itävalta: 4,4e 10pv

Maksutarra.

Myös muutamat tunnelit ja vuoristotiet maksullisia. Saksasta( 8 / 93 tie, joka Itävallassa on A12) tultaessa saa ilman tarraa ajaa Kufsteiniin saakka ja siitä eteenpäin tarvitaan tarra.

 

Unkari: Moottoripyörät ja kevyemmät autot samassa maksuluokassa. 7e 4pv.

Maksu etukäteen esim. huoltamoilla ja minimiaika 4 päivää. Tosin moottoripyörät saavat alennusta 50% (ehkä).

Vielä 2007 sai tarran, mutta keväällä 2008 ei ollut enää mitään tarraa vaan rekisterinumero syötettiin järjestelmään ja maksusta sai kuitin.

 

Ranska: Maksetaan tien päällä maksukoppeihin.

 

Italia: Hinta vaihtelee tieosuuksittain, mutta suuruusluokka on noin 6-10e / 100 kilometriä.

Maksu tien päällä. Moottoritielle mentäessä otetaan lipuke joka annetaan maksukopilla motarilta poistuttaessa ja maksu määräytyy ajetun matkan mukaan.

Isompien kaupunkien lähettyvillä on myös kertamaksullisia paikkoja eli ns. viimeisellä kopilla ennen ilmaista Tangenzialea maksetaan pieni kertamaksu ilman lipuketta. Kattonopeus 130kmh. Maksamisessa voi myös käyttää ViaCardia eli ennakkoon maksettavaa maksukorttia. Maksukopeille mentäessä pitää olla tarkkana, että menee oikealle kopille. Siellä on omat linjat 'telepass' laitteilla varustetuille ajoneuvoille, luottokorteilla maksaville, automaattisia portteja sekä käteisellä maksaville porteja jossa inhinmillinen hoitaja. Aikoinaan nuo automaattiportit eivät välttämättä toimineet moottoripyörillä ajettaessa na niissä kyllä olikin kieltomerkit MP:lle. Viimeksi ajaessa en kuitenkaan nähnyt enää ko. kieltoja eli ovatkohan saaneet automaatit toimimaan myös moottoripyörille. Kuvissa on vielä kuva ko. kieltomerkistä. Myös muita maksullisia teitä löytyy, lähinnä alpeilta jotkut tunnelit ja korkealla käyvät vuoristotiet.

Slovenia Vuositarra, 6kk tai viikon tarra. vanhaa tekstiä: Maksetaan tien päällä kun maksukoppi sattuu kohdalle. Eli löytyy myös pätkiä joissa ei tarvitse maksaa, mutta ne ovat vain muutamia liittymän välejä pitkiä. Vajaan 200km matka maksoin alle 10e. . Heinäkuusta 2008 lähtien pitää ostaa tarra eli vignette. Nuo moottoriteiden rahastuskopit poistunevat käytöstä tulevaisuudessa

Kroatia: Tiemaksuja löytyy. Maksut tien päällä käteisellä tai luottokortilla.

Serbia: Maksullisia teitä. Maksut kerta-maksulla tai sitten motarille mennessä otetaan maksulappu, jonka perusteella tieltä poistuttaessa maksu pannaan täytäntöön. Budapestistä Belgradiin ajettaessa on Serbian puolella kaksi 5 euron maksukoppia, joista toinen jo ennen motaria. Belgrad-Nis välillä maksulappu ja hintaa noin 15 euroa. Nisistä kohti Makedoniaa vielä kertamaksukoppi ja muutama euro sinnekkin. Hinnat kesältä 2008. Eurot kelpasivat. Bensa-asemien kohdilla oli aidassa vuotokohtia mistä saattoi pujahtaa motarilta pois maksamatta.

Puola: Vanhemmat motarit maksuttomia, mutta uudet ovat maksullisia. Hinnat olivat Puolan hintatasoon nähden korkeahkot eli muistini mukaan noin 1e 10km. Tästäkö johtui se, että Berliinistä päin kohti Varsovaa kulkeva moottoritie oli lähes autio. Kesällä 2006 maksut maksettiin tien päällä aina kun maksukoppi sattui kohdalle. Moottoritie A2:n sivut ja A4:n sivut sekä A1

Slovakia: Maksutarra. (viikon tarra 4,9e (2010))

Tsekinmaa: Maksutarra. ( autoille maksullinen, mutta moottoripyörile maksuton, ehkä)

Espanja: Maksulliset

 

Saksa. Ei kattonopeusrajoitusta eli kohdissa missä ei liikennemerkein rajata huippunopeutta ovat nopeudet vapaat. Tosin paikoin ovat aluehallinnot määränneet myös moottoriteille kattonopeudet. Pieni vinkki ensikertalaiselle saksan matkaajalle. Saksan motareilla on aika pitkät bensa-asemien välit ja jos on pieni tankki niin tämä saattaa tehdä tepposet etenkin kuin ne vauhdit saattaa olla motareilla totuttua suuremmat ja samalla kulutus olla sitäluokkaa, että tankillisella pääseekin vain reilut 200km kun sillä suomessa pääsisi 300km. Asemien väli saattaa olla pisimmillään 60km.

Ruotsi. Ei moottoritiemaksua. 110kmh rajoitus( on muuttumassa syksyllä 2008 120kmh:ssa)

Tanska. Ei moottoritiemaksua. 130kmh. Sillat ovat paikoitellen maksullisia.

Norja. Moottoriteilläkin on tietulleja sekä osa muista teistä, silloista ja tunneleista ovat maksullisia, mutta ei erityistä moottoritiemaksua. Osa maksullisista teistä on yöaikaan maksuttomia.

Hollanti: Moottoritiet maksuttomia sikäli mikäli eivät viime käynnin jälkeen ole maksullisiksi muuttuneet. Joitain maksullisia tunneleita löytyy.

Belgia: Moottoritiet maksuttomia sikäli mikäli eivät viime käynnin jälkeen ole maksullisiksi muuttuneet. Joitain maksullisia tunneleita löytyy.

 

Iso-Britannia. Maksullisia löytyy, mutta myös maksuttomia. Esim. Doverista pääsee maksutonta moottoritietä pitkin Colchesteriin. Matkaa lyhentää jos käyttää maksullista siltaa eikä aja Lontoon kautta. Maksut tienpäällä maksukoppiin.

Eesti: Eipä Eestissä juuri motareita olekkaan

Latvia: Eikä Latviassa liioin motareita ihmeemmin ole.

Liettua: Eipä Liettuassakaan moottoriteitä paljon ole. Joitain tiemaksuja sieltä kuitenkin löytyy tavarankuljetusajoneuvoille.

Kreikka. Moottoriteillä maksutulleja. Kertamaksu ja hintataso noin 2 euroa 100km. Tosin riippuu paljon siitä mistä kohdin moottoritielle nousee. Moottoripyörät näyttivät ajelevan maksukoppien ohi. Mutta jos pysähdyit maksamaan niin kyllä rahan ottivat.

Makedonia. Moottoriteillä maksukoppeja. Kertamaksu ja euroilla kävi maksaminen tosin euron vaihtokurssista ei tietoa eli olisiko ollut halvempaa maksaa paikallisella valuutalla. Paikalliset motoristit eivät paljoa vaivautuneet maksamaan ko. maksuja. Makedonia läpiajo maksoi kesällä 2008 n.3euroa.